snäll pålle

Joice skötte sig super idag när hon fick agera vid "ponnyridningen". De som red var min lillasyster Matilda på 9 år, min andra lillesyster Linnea på 15 år, min kusin Felice på 9 år, Mina två kusinbarn, William och Ängla på 9 respektive 5 år.
 
Efter att vi varit där så åkte jag och tittade på när vår ridskolechef Carina tävlade med sin 5 åriga valack Wishen! Klickades en hel del bilder, men de bilderna kommer upp i ett eget inlägg senare i helgen.
 

Ponnyridning

I onsdags red Alexandra Joice då jag kände för att ha en stallfri dag. Hon red på banan och i början hade hon vart lite envis men sen hade hon blivit fin! Dock var hon väldigt trött efter passet. Igår när jag skulle rida sp var hon väldigt trött så red bara en kort stund på banan.

Idag ska kg inte rida, men ska till stallet och så ska Joice få agera i lite "ponnyridning" ;) min syster, kusin och mina 2 kusinbarn ska få skritta lite. Sen tänkte kg eventuellt testa skritta lite barbacka medan jag har sällskap, bara för att se om hon reagerar något på det eller ej. Kameran följer med så dyker nog upp lite bilder senare ikväll :)

Knäppis

Det var faktiskt väldigt skönt att rida ut ensam när jag väl kommit iväg! Att själv kunna välja när man ska göra vad utan att behöva kolla med den som man rider med är väldigt skönt!
 
Hon ville inte ut i hagen idag, haha! Hon stannade på gräsmattan som är mittemot hagöppningen och sen fick jag inte henne därifrån, hon skulle bara äta just DET gräset. Knäpphäst. Efter lite tjafs så fick jag bort henne och då gick hon in i hagen ;)
 

Super ridpass!

Idag hade jag verkligen ingen motivation alls till att åka till stallet. Blev trött av bara tanken. Men tog mig i kragen och åkte ut ändå. När jag närmade mig stallet kom regnet, men då jag nästan var framme så var det ingen ide att vända. Medan jag väntade på att skuren skulle gå över så smörjde jag hennes ena träns (nya).

Blev en tur utan sällskap idag, kändes väldigt segt till en början då motivationen inte låg på topp och hon kan vara j*vligt jobbig att rida ut ensam om hon sätter sig emot. Men idag var hon väldigt snäll och otroligt duktig! Saker som hon inte gör på banan fick hur bra som helst idag när jag var ute och red. Red på en grusväg som är några kilometer lång. Jobbade med att öka och minska traven, ställa åt båda hållen och flytta för skänkeln. Jobbade även med att jobba henne i skritten, där hon gärna slår med huvudet å förstår inte varför hon ska jobba ;) i galoppen Försökte jag hitta en lugn rytm med en låg form så hon fick upp ryggen, själv stod jag i lättsits för att underlätta.

Hon var superduktig med nästan allt. Det hon tyckte var jobbigt var då skritten och så blev det lite jobbigt att trava långsamt. Hittade även en lite brantare uppförsbacke som var pin in tre as att trava uppför i form enligt Joice ;)

Fler bilder


Bilder från ridpasset

Idag blev det lite blandning mellan hoppning och dressyr, som planerat med andra ord. Började med att trava över tre bommar, och fick ha hjälp av Emma och snabb med lite draghjälp då bommarna var läskiga till en början. Sen flöt det på och vi la upp ena bommen lite, och sedan blev det ett litet hinder på ca 50 cm! Travhoppadde endast idag. Hon tyckte att det var roligt men har lite svårt att hålla koll på sina ben över hindret. När jag kände mig nöjd så höjde jag inte mer, utan då blev det lite dressyrarbete. Red på en stor volt i båda varven i både trav och galopp. Och idag tog hon höger galopp på första fattningen, utan att jatg behövde svänga snävt. Var troligen bara en slump att det blev så men ändå ett framsteg. Vet inte om jag sagt det men högergaloppen är svår att fatta då hon väljer vänster som hon är starkast i.
 
Pappa var med och tog lite kort, blev dock inte speciellt många men några iallfall. Dessa bilder är även de FÖRSTA ridbilderna på Joice! Ska dock be min duktiga kompis Yrsa komma och fota någon dag då jag behöver bilder till en header.
 

Söndag

Idag blir det en till ridbanan igen, passar på på helgerna när man har mer tid. Idag ska jag testa hoppa henne, ska bli roligt! Tänkte även ta med mig kameran då pappa ska med ut och titta, så hoppas att det blir några bilder som går att visa upp ;)

Annars har jag unga planer alls för dagen, bara ta det lugnt som det ser ut nu!

Dressyrpass

Idag red jag till utebanan och trimmade lite. Det gick väl lite sådär, egentligen så gick det inte dåligt men hon var lite ouppmärksam. Men var ett par veckor sedan vi var på banan så är inte så konstigt. Red en hel del volter i båda varven och jobbade på att hitta en stadig form som hon trivdes i. Tycker att hon jobbade på bra när hon koncentrerade sig på mi och inte alla saker runt omkring. 
 
Bloggappen fungerar inte, därför kan jag inte lägga upp några bilder. Har hört att det är fler som har problem med blogappen så hoppas att det blir fixat snart!
 
 

ridtur, skoning och...

Idag jobbade jag kort dag så kom ut till Joice tidigt. Hade som sagt tänkt rida barbacka, men då jag hade lite tidspress så sköt jag på det till helgen istället. Red ut på en liten mindre runda idag. Joice hade en sko som satt lös, så vi tog det lugnt. Men i skogen så hoppade vi lite stockar vilket var roligt för både Joice och mig! Imorgon ska hon skos så det tajmade in bra med den lösa skon. Jag jobbar dock när hon skos men Lotta, Emma och Alexandra hjälper mig så det är bra!
 
Imorgon kommer jag alltså inte åka ut till stallet,  å inte heller på fredag så vet inte riktigt vad jag ska uppdatera er med. Men kommer kanske in något inlägg, eller så står den ouppdaterad i ett par dagar!
 
Det har även kommit en ny häst till gården, ingen mindre än Griffan från ridskolan! ;) Så nu är det 7 hästar på gården, i tre olika hagar för alla går inte att ha ihop, gammelhästarna orkar inte med de unga hästarnas tempo ;). Men Griffan ska nu få gå å ha det skönt i hagen och inte gå på ridskolan mer. Detta är pga en skada hon har som gör att hon inte kommer hålla som ridhäst. Hon kommer istället betäckas å få ett litet gulligt föl! :D
 

dagens uteritt

Idag red jag ut med Emma, precis som alla andra ridpass ;)
Red en runda som vi inte brukar rida, men alltid roligt med lite omväxling. Red även förbi en orm i skogen, ingen stor men det räckte för att skrämma och äckla mig! det värsta var att den slingrade sig i en vattenpöl med huvudet uppe, usch och fy! Men Joice skötte sig bra under turen, lyssnade bra och klampade glatt igenom alla vattenpölar.

Imorgon tänkte jag testa att skritta lite barbacka! Tror inte hon skulle reagera negativt utan sadel, men vem vet. Det största problemet blir nog att komma upp utan att hon skuttar iväg.
 
Första bilden som togs när jag kom hem med Joice, svettig och stirrig

3 saker ni kanske inte visste

1. Jag tål verkligen inte ormar, är rädd för dem och tycker att de är hur äckliga varelser som helst som inte borde finnas. Får rysningar bara jag ser ormar på tv!
 
2. När jag storstädar och allt är som rörigast så får jag lite panik över att det är så rörigt och har svårt för att avsluta städandet. Kan vara några få saker som är kvar som jag egentligen vet vart de ska vara men som jag bara inte plocka rätt på, då måste jag be ngn annan om hjälp ;)
 
3. Om jag ser det silvriga från fisken så kan jag inte äta upp den biten då jag blir väldigt äcklad, (äter helst inte fisk alls)
 

Ingen ridning idag

Idag blev det ingen ridning. Men tog in henne och borstade henne iallafall. Hon märkte även att det var väldigt skönt att stå å klia svansen mot väggen så hon blev inte lika rastlös av att stå stilla. Men svansen såg inte så fin ut efteråt :( Rykte även Snabbs man så nu har jag blåsa på fingret, inte skönt alls!

Imorgon blir det bara jobb fram till Lunch för sen ska jag till läkaren! Ska kolla upp min rygg å prata om mina blodvärden.


akarn

Idag tog jag en tur på Joice tillsammans med Emma på Snabb. Vi red till akaren, en sjö som ligger i närheten. Visste inte hur Joice skulle reagera. Men eftersom Snabb glatt gick i så gick hon i efter lite tveksamhet. Först gick hon i lite å sen upp igen. Sen fick Snabb komma och "hämta upp" oss, och då följde hon efter honom ner i vattnet. Denna gång gick hon ut en bit, och då hände en sak som inte fick hända! Hennes bakbenskydd gled av och flöt iväg i vattnet.

Vi skyndade  oss upp ur vattnet, hoppade av hästarna och jag skyndade mig att dra av skorna, strumporna och byxorna. Sen var det bara att gå i och jaga skydden! haha vad gör man inte för att slippa köpa nya? Nästa gång blir det inga benskydd. Var inte planerat att vi skulle rida dit, därav hade jag benskydden på som vanligt.




filmer

Här kommer den sista videon. Ska se om jag kan  hitta de videor som filmades under första ridpasset i ridhuset så får ni se skillnaden!


Galopparbete

Här kommer en av videorna där jag tränar på galoppen. hon var ganska så trött när jag kom till galopparbetet då hon jobbat på bra i traven innan. Men tycker att hon klarade det bra ändå! Videon i andra galoppen kommer upp imorgon ;)



Resultatet av rummet

Här kommer lite bilder på hur mitt rum blev efter storstädningen. Ni vet ju inte hur det såg ut innan men låg papper överallt, rörigt i hyllorna, kläder överallt plus att möblerna stod annorlunda.


Favorithyllan! ;)
 

Städdag!

Idag tog jag en sovmorgon och njöt över att jag inte hade något inplanerat på hela helgen! I vanliga fall är helgerna fullspäckade från morgon till kväll men inte denna helg. Både skönt och lite jobbigt att inte veta vad man ska göra. Under dagen tog jag tag i att storstäda mitt rum, och varje gång jag gör det så blir det att jag möblerar om. Sen när det är som rörigast så orkar jag inte mer och får Panik över att det ser ut som ett bombnedslag.

Åkte sedan ut till Billsta för att möta upp Alexandra, sabina och Emma där, då de skulle rida på banan. Tanken var att Sabina skulle hoppa lite med Joice. Men då Joice var väldigt spänd och det inte gick så bra så stod vi över det. Åkte med till vårt stall sen och fixade lite med joice. Klippte manen och bara myste lite.

När vi släppt ut hästarna i hagen så kom Emmas pappa Magnus ner och hjälpte oss att röja upp inne i "stallet" där vi står och gör iordning hästarna.
Nyklippta manen, inte helt rakt men det duger!

 

Inga bilder

Blev inte riktigt som jag tänkt mig. Kameran följde med men blev inga kort, kände helt enkelt inte för det. Men de hoppade på lektionen vilket var surt att missa, menmen. Sabina red Joice idag och det hade gått bra. Hon rider henne även i helgen så vet inte riktigt vad jag ska blogga om. Men ska iallafall försöka få upp videorna som jag sagt att jag ska visa er! :)

Stallkväll

Ikväll ska jag till stallet och hålla Lotta sällskap. Det är ju inte fredag utan en kväll i stallet! Tänkte ta med mig kameran ich fota de i min ridgrupp som vill ha bilder på sig när de rider. Beroende på när jag kommer dit så kanske jag hinner ut i sommarhagen också men får se.

Travarbete på banan

Denna video är inspelad förra helgen, kommer även att komma upp galoppvideor senare när jag har fått upp dem på Youtube. Nu går det att få henne hyffsat avslappnad på banan och hon jobbar på bra utan att hetsa, det är stora framsteg!


Fortfarande sjuk

Då jag är sjuk och inte kommer att rida Joice under helgen så var Sabina snäll och red henne idag! Jag tror att hon tyckte hon var trevlig. Jag stannade kvar å tittade när hon red och det såg bra ut. Hon red runt en stor hage tillsammans med Alexandra och Diamond och tränade flåset litegrann. Hon kommer även att rida henne imorgon, sen får jag se om hon rider henne i helgen också eller om hon får vila, beror på vad Sabina vill.


Presentation av mig och Joice

Hej! Jag som driver denna bloggen heter Emma Dahlén och är 21 år gammal. För två år sedan gick jag ut gymnasiet med inriktning Djurpark/Sällskapsdjur. Efter det har jag jobbat som vikarie på dagis vilket jag har trivts bra med. Vad jag ska göra sen får tiden visa.

Jag har precis som alla andra hästtokiga människor alltid önskat mig en ponny/häst, men den drömmen slog aldrig in. Men den 14 April 2012 hämtade jag hem min första egna häst. Wise Choice, eller Joice som jag kallar henne är ett fullblodssto född 2005. Innan jag fick henne så har hon gått löp och sista året gjorde hon ingenting.


Denna blogg kommer handla om Joices utveckling och kommer fungera lite som en träningsdagbok. Självklart kommer det in lite andra inlägg också, men som sagt, bloggen är skapad för att jag ska kunna skriva om ridpassen och sedan kunna se tillbaka på vår utveckling!

Ps alla inlägg som är innan detta är alla mina ridpass på Joice. Jag la över dem till denna bloggen så det blir lättare för mig att se tillbaka på hennes utveckling.

Här kommer några bilder på henne, de första är under tiden som jag haft henne, sedan kommer det några bilder från täby som jag hittade på google.


.

2012-06-10
I fredags fick Joice vila då jag var iväg och firade min kompis som tog studenten. Jag skulle gärna uppleva min studentdag igen med en hel rygg. Det går inte att beskriva känslan som man har på sin student! Helt amazing :)

På fredagskvällen red jag candy på lektionen och det gick helt okej. I lördags så red Alexandra Joice och hon testade att hoppa lite och det gick super bra!

Idag fick hon vila då jag inte kände mig helt okej. Jag har blivit väldigt förkyld, och det plus mitt dåliga järnvärde gör att jag inte orkar någonting. Blir ansträngd för minsta lilla och blir svart för ögonen när jag reser mig hastigt osv. Men tvättade svansen, borstade och frissade henne lite med saxen! :)

.

2012-06-07
Jag hade turen att lektionerna var inne i ridhuset så kunde rida på utebanan som jag önskade. Idag kunde hon börja jobba nästintill direkt när vi kom in på banan utan att stressa runt som en tok de första varven. När jag red i en långsammare trav så kändes det tydligt att hon bar sig bättre än annars. Jag har inte tänkt på att jag legat i ett lite övertempo och jobbat förrän jag fick höra det idag, så det ska det bli ändring på! Var även lättare att få till höger galoppen idag, så det tar sig!

Idag blev det även lite filmat så när jag laddat upp dem så kommer de upp här! I helgen är det även inplanerat att ta snygga bilder när hon rids så det ska bli roligt!

.

2012-06-03
Igår red jag till billsta och red i ridhuset tillsammans med Emma och Snabb. Jag tog fram ett par bommar eftersom hon tyckte de var så läskiga sist. Men denna gång brydde hon sig inte om bommarna och gick lugnt över dem i både skritt och trav. Så nästa steg blir att göra de till små hinder! Men då får Alexandra skutta lite med henne då hon är tuffare än vad jag är. Förhoppningsvis lyckas jag få med någon som kan fota lite på utebanan i helgen. :) har ju inga ridbilder ännu.

Utkast: Jun. 14, 2012

2012-05-31

Igår när jag och Alexandra skulle hämta hästarna i hagen så började det regna lite. Men vi tänkte att vi ger oss ut ändå. Sen när vi sadlat så öppnade himlen sig och det vräkte ner regn. Men då vi redan var genomblöta så kunde vi lika gärna rida. Det blev lite konditionsträning. Vi har en grusväg som är några kilometer lång så den red vi på. Vi Varvade med att jobba dem i trav och galopp. Hästarna jobbade på bra trotts all regn som kom. Sen när vi skrittade hemåt så slutade det regna så hästarna hann torka lite ;)

Idag hinner får hon vila då jag slutade sent och har ridlektion. Ska bli kul sen när jag kan ha henne på vissa lektioner!

.

2012-05-27
Igår red jag till banan och det gick hur bra som helst, helt klart över förväntan! Till en början var hon stressad då vi var 4 st på banan varav alla andra tre galopperade. Men efter lite trams så skärpte hon till sig och blev väldigt fin. Började med att jobba henne i höger galopp och hon jobbade på bra trotts att det var jobbigt. Sen testade jag att flytta henne lite i skänkelvikning i traven och hon fattade poängen!

I slutet så kändes det som om hon samlade ihop sig lite mer i traven, superkul! Roligt när andra säger att de ser stor skillnad :D

.

2012-05-22
Orkade inte skriva om ridpasset igår så jag gör det nu istället. Red som sagt ut med Lotta. Det blev en blandning mellan klättring i skogen och konditionsträning på grusvägar. Joice var avslappnad hela turen och gick stadigt i form i traven. Idag testade vi även att galoppera ute, vilket jag inte gjort tidigare. Och vilken galopp tror ni hon valde? Jo höger som är så knepig att få till på banan. Men det gick jätte bra så nu vet jag det :D

.

2012-05-20
Då det var få i klassen så var vi hemma i stallet igen vid 12 tiden. Gjorde iordning Joice och red till ridbanan tillsammans med Alexandra och Diamond. Red inte så länge då det var väldigt varmt. Men kände lite på traven och båda galopperna. Sedan bytte jag och Alexandra häst. Det är roligt att se hur Joice går, jag vet ju bara hur det känns uppifrån ;)

Diamond är en krallig herre som är riktigt stor. Kändes som om man satt i en fåtölj eller ngt liknande när man red. Men tycker att han var lite mysig ändå.

.

2012-05-19
Startade dagen med att lägga mig ute på solstolen och sola lite, riktigt varmt och skönt! Åkte sedan ut till stallet för att rida till Billsta tillsammans med Lotta. Joice var väldigt larvig påvägen dit, om Diamond stannade så stannade hon också, på ställen som hon annars går förbi utan problem.

väl på ridbanan var hon väldigt fokuserad på vart Diamond var så det gick inte riktigt att rida där jag jag ville. Men hon slappnade av små bitar i traven. Men idag var Galoppen superfin! Började med vänster och hon studsade inget i fattningen som hon brukar. Sen skulle jag testa att fatta höger galopp. Har inte fått den tidigare, men gjorde så att jag vände ganska snävt till höger när jag fattade så hon inte skulle välja vänster. Högergaloppen är inte alls lika rund och fin som vänster. Men det är inte så konstigt med tanke på att hon nästintill bara gått i vänster.

Envis häst

2012-05-17
Idag red jag ut tillsammans med Emma och snabb! Till en början var joice riktigt dum och skulle absolut inte gå fram på ställen som hon brukar gå fram. Men sen när vi mött upp Emma och snabb gick det mycket bättre. De stora stenarna som vi stötte på var läskigare än ankorna och alpackorna som vi red förbi. Hästar är riktigt korkade ibland ;)

Idag släpptes elton och joice i sommarhagen! De blev inget spring då de stannade och åt direkt.

.

2012-05-15
Hon var väldigt duktig igår när jag red! Red i ridhuset. Till en början var hon spänd och lite stressad men hon lugnade sig tycker snabbare än sist och jobbade på bra i traven i båda varven. Tog även lite vänster galopp och till en början studsade hon mest men sen så flöt hon på i en rund och fin galopp. Testade även att fatta höger men det gick inte så det får vi jobba mer på! :)

.

2012-05-14
Vi hämtade Joice i hagen och fixade henne inför ridturen. Hon stod relativt stilla idag faktiskt, vilket var skönt. Blev en travtur vilket passade henne bra. Emma cyklade dessutom med som sällskap, mycket roligare än att rida själv. Påvägen hem stötte vi även på en älg och hennes två kalvar. Men varken joice eller älgarna brydde sig ;)

.

2012-05-13
Men allt rullar på som vanligt. Joice sköter sig och gör framsteg! I onsdags red jag ute på grusvägen och travade en del och hon sökte sig neråt stundvis. Hon vilade torsdag och fredag då Jag hade mycket jobb och inte hann rida. Men i lördags red jag till ridhuset och dressyrade lite. Till en början var hon väldigt stressad och bara sprang runt och var spänd, men när hon började slappna av så sökte hon sig neråt i traven och var riktigt fin stundvis! Testade även lite galopp och även där jobbade hon i form stundvis.


.

2012-05-08
Hade inget sällskap med mig idag men det gick bra ändå. Hon fick som vanligt beta medan jag gjorde iordning henne. Det blev lite problem när jag skulle hoppa upp då hon flyttade sig varje gång jag ställde mig på pallen. Sedan kom det en taxibil och lämnade av grannbarnet så fick vänta tills den åkt då jag inte ville ha den bakom mig hela grusvägen (vägen är smal så får inte plats att köra förbi). Men när jag väl kom upp så skötte hon sig bra. Hon larvade sig lite när jag gick förbi hagen, då ville hon stanna men efter en stund så gick hon igen.

Jag red till billsta för att se hur hon reagerade på ridbanan, och vägen dit var väldigt spänd. Hon gick fram överallt, men hon var som en fiolsträng hela vägen ;)
Väl på ridbanan så blev hon lite glad i hatten och for iväg i galopp. dock inte snabbt utan den var fortfarande kort, men som tur var så saktade hon av efter lite skuttande. Måste säga att hon är väldigt fin i munnen, behöver bara krama lite så bromsar hon.

Påvägen hem till stallet så testade jag att trava lite och då sökte hon sig neråt och jobbade på en bit, det var väldigt roligt att se att hon förstod.

.

2012-05-08
Denna gång red jag ut på en längre tur, tillsammans med Emma (Emma är dotter till min ridlärare, och det är hemma hos dem som jag har Joice stående) och min pappa. Emma höll joice i linan medan jag red och pappa gick bara med som sällskap. Vi stötte på både älgkalv och ankor. Älgen brydde hon sig inte om, men ankorna däremot var läskiga. Joice skötte sig så bra under turen så bestämde mig för att testa själv nästa ridtur.


Första traven

2012-05-06
Denna gång var hon jätte duktig när jag red. Min syster var med ut till stallet, så vi började med att hon hade mig i lina precis som förra gången.  Idag testade jag även att trava en liten bit och hon travade lugnt och fint hela tiden :) efter traven så kopplade min syster av linan så jag red själv! Är supernöjd!!


Andra uppsittningen

2012-05-05
Idag följde mamma med och hjälpte till. Började med att borsta av henne medan hon fick beta lite gräs. Sen sadlade jag på och red. Detta var andra gången jag satt på henne och tycker hon skötte sig bra idag med. Mamma gick med och höll i en longerlina ifall hon skulle få ngt ryck, och det var bra för när Joice blev rädd för något som fladdrade så fick hon lite panik å kastade sig iväg. Då var det skönt att mamma hade linan så hon kunde stoppa henne. Men resten av skrittturen gick super bra! Nu när hon har fått skor på sig så kommer jag att börja rida henne nästintill varje dag så vi kommer igång med hennes utbildning!


Första uppsittningen

Idag jobbade jag kort dag, och hämtade upp Madde på billsta då hon skulle med ut till Joice. Idag skulle vi testa en ny sak, nämligen att sitta på henne. När vi kom dit så kom Lottas dotter Emma ner och hjälpte till att hålla medan jag borstade, vilket var väldigt uppskattat! Sedan när det var dags för att provsitta så kom Lotta och hjälpte till. Jag hoppade upp och hon stod väldigt lugnt så testade att skritta lite medan Lotta hade Joice i en lina. Då jag inte känner hästen eller vet hur den är så tar vi det säkra före det osäkra. Efter några skrittvändor så släppte Lotta och jag skrittade själv. Joice skötte sig bra, det var endast när jag skulle göra halter som hon blev lite taggad.

Men nästa gång jag rider henne får bli när hon har fått skor, då hon är väldigt ömfotad just nu.


RSS 2.0